Slujbe misionare în filia Buhăieni – Andrieşeni
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din filia Buhăieni a parohiei Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a fost în ziua de 26 septembrie 2013 loc de rugăciune pentru credincioşi şi pentru preoţii care fac parte din Cercul pastoral-misionar „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.
Bucuria comunităţii de aici a fost mare, întrucât au participat la slujba Acatistului şi a Sfintei Liturghii în ziua pomenirii Adormirii Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. Soborul de preoţi s-a rugat împreună cu localnicii din Buhăieni, greu încercaţi în vara acestui an de o viitură în urma căreia şi-au pierdut viaţa doi localnici. La acest moment de rugăciune au participat, pe lângă autorităţile locale şi enoriaşii din Buhăieni, copiii de la grădiniţă care s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a amintit celor prezenţi faptul că întrunirea din filia Buhăieni este dedicată Anului Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, întrucât anul acesta se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano (313). În acelaşi timp, părintele protopop Toma Gradinaciuc a menţionat că pe 26 septembrie se face pomenirea Adormirii Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, care a avut o contribuţie importantă pentru Biserica noastră. Pr. Cătălin Adumitroae de la parohia Vlădeni a expus referatul cu tema „Marele Constantin, învinuiri şi adevăruri. Studiu istoric de Kostas V. Karastathis“. Părintele Mihai Cepeliuc de la parohia Andrieşeni, care suplineşte filia Buhăieni, a mulţumit preoţilor prezenţi pentru că au slujit în lăcaşul de închinăciune închinat Pogorârii Sfântului Duh, ce urmează a primi veşmântul resfinţirii.
Sprijin pentru o familie încercată din Buhăieni
În continuare, soborul preoţilor împreună cu autorităţile locale au mers spre gospodăria Georgetei Aniţoaiei, în vârstă de 77 de ani, care şi-a pierdut casa în urma viiturii din luna iunie a acestui an. Cu lacrimi în ochi, bătrâna a ascultat cu evlavie rugăciunile citite de părintele protopop Toma Gradinaciuc, care a oferit din partea Protopopiatului Iaşi 1 suma de 1.000 de lei. Părintele Mihai Cepeliuc a explicat faptul că familia Aniţoaiei a fost cel mai greu încercată în urma inundaţiilor din acest an. La începutul lunii viitoare, casa va fi ridicată din temelie, enoriaşii parohiei Andrieşeni urmând să asigure hrana pentru muncitori. Georgeta Aniţoaiei şi-a adus aminte de ziua în care şi-a văzut munca de o viaţă ruinată de ape: „Am stat timp de o noapte în podul casei şi m-am rugat lui Dumnezeu ca să scăpăm cu viaţă. Am reuşit să strâng câţiva puişori. Nădăjduiesc să mă ajute Dumnezeu să ridic o nouă casă. Dumnezeu mi-a dat şi tot El mi-a luat ce am avut. Tot Dumnezeu îmi va da din nou, pentru că am nădejde în El şi în Maica Domnului“.
A urmat vizitarea şantierului bisericii din filia Drăgăneşti – Andrieşeni, a cărei construcţie a început după 1990. Sfântul lăcaş urmează să fie acoperit, lucrările fiind îngreunate de posibilităţile reduse ale acestei comunităţi. De asemenea, s-a mers către biserica parohiei Andrieşeni, care se află într-un proces de consolidare şi extindere.