Milă creştină pentru o familie nevoiaşă

Grija pentru sufletele celor răposaţi este o datorie creştină a ortodocşilor. Nu de puţine ori se întâmplă ca o rudă apropiată sau un cunoscut să plece la cele veşnice şi să nu aibă cine purta rânduielile bisericeşti. Ştim cu toţii cât de importantă este rugăciunea pentru cei adormiţi, dar mai ales grija faţă de cel care a plecat în lumea veşniciei. Unii din cei care pleacă din această lume sunt înconjuraţi de dragostea familiei, care se ocupă de toată rânduiala, iar alţii sunt uitaţi de toţi. De asemenea, există familii sărace care nu au posibilităţi materiale să îngroape pe unul dintre cei dragi care pleacă la Domnul. La fel a fost şi cazul unui enoriaş din parohia noastră, care, din cauza unei boli necruţătoare, a murit, lăsând în urmă soţia şi copiii. Întrucât această familie este săracă, neavând posibilitatea de a suporta cheluielile de înmormântare, mai mulţi oameni binevoitori au sărit în ajutor. Astfel, prin grija familiei părintelui paroh Mihai Cepeliuc, toate cele necesare slujbei de înmormântare au fost cumpărate pentru a fi oferite de sufletul celui adormit. În acelaşi timp, a fost oferită o masă cu trei feluri de mâncare pentru aproape 100 de persoane. Această faptă de milostenie iubitoare a arătat că Biserica lucrează în această parte a judeţului Iaşi, atât prin rugăciune, cât şi prin dragostea arătată faţă de “fraţii mai mici ai Mântuitorului”. Dumnezeu să răsplătească tuturor celor care au devenit mâinile prelungite ale lui Dumnezeu şi să ne ajute pe toţi să biruim moartea prin Înviere!

Lucrări la apsida stângă a bisericii noastre

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, de la 1 septembrie 2014, au fost reluate lucrările de construcţie la biserica Parohiei Andrieşeni. Mulţumim tuturor celor care au ajutat, celor care s-au ostenit şi celor care, cu timp şi fără timp, au pregătit hrana necesară muncitorilor. În această săptămână, echipa de muncitori a turnat fundaţia la apsida stângă a sfântului locaş. Astfel, s-a încheiat o etapă importantă a lucrărilor de reconsolidare şi extindere a bisericii. Lucrările vor continua în perioada următoare cu zidirea apsidei. Credincioşii din parohie sau cei de pretutindeni care iubesc Biserica lui Hristos şi sfântul locaş din Andrieşeni trebuie să sprijine derularea acestor lucrări. Primul lucru pe care trebuie să-l facem fiecare este acela de a înălţa o rugăciune către Preabunul Dumnezeu, pentru că la El toate sunt cu putinţă. Apoi, cei ce dorim să oferim din prisosul muncii noastre un mic ajutor o putem face la biserica parohială. A treia modalitate prin care trebuie să ajutăm la edificarea sfântului locaş este de a oferi hrană celor ce zidesc locaş de închinare în cinstea Preasfintei Treimi.

Să fim alături de biserica noastră ca să nu fim judecaţi, când vom ajunge în faţa lui Dumnezeu, pentru cele ce am fi putut să le facem şi nu le-am făcut!

 

Taina Sfântului Maslu în paraclisul parohiei noastre

Credincioşii din Parohia Andrieşeni, din satele învecinate şi din alte localităţi au participat în seara zilei de joi, 4 septembrie 2014, la Taina Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de preoţi în paraclisul Parohiei “Sfântul Ierarh Nicolae” din Andrieşeni. Slujba Sfântului Maslu a fost precedată de Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie. “Mulţumim lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru că ne-a învrednicit să fim părtaşi la slujbele din această seară. Cu puterea darului Sfintei Cruci, să parcurgem anul bisericesc pe care l-am început pe 1 septembrie în rugăciune, lăudându-L şi binecuvântându-L pe Dumnezeu pentru toate darurile Sale. Mulţumim părinţilor care au slujit, dar şi frăţiilor voastre care ne-aţi susţinut prin rugăciune şi aţi participat la această slujbă de noapte. Fiţi binecuvântaţi! Bucurii duhovniceşti în casele şi în familiile fiecăruia!”, a spus părintele paroh Mihai Cepeliuc la finalul slujbei. Credincioşii au fost serviţi la ieşire cu un pahar de cafea sau vin dar şi cu sarmale, pregătite de voluntarii parohiei.

 

Lucrările de consolidare şi extindere continuă

Iubiţi credincioşi,

În primăvara anului 2010 au început lucrările de reconsolidare la Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae”, întrucât, structura de rezistenţă a locaşului de închinăciune a fost afectată de trecerea timpului. Sfintele slujbe s-au mutat în paraclisul din lemn ridicat în apropiere. În prezent, (30 august 2014), lucrările de construcţie se află în derulare. S-au efectuat săpături la minus doi metri, s-a extins pridvorul, s-a zidit în perimetrul Sfântului Alatar şi al apsidelor şi s-a început ridicarea unei turle laterale deasupra pridvorului. Astfel, biserica va avea formă de cruce, creându-se simetrie între cele trei turle (una pe naos şi două pe pridvor). Mulţumim celor care ne-au sprijinit până în prezent, precum şi celor care vor avea dragoste faţă de Biserica lui Hristos. Ne rugăm Bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Nicolae, ca jertfa donatorilor şi a binefăcătorilor să fie răsplătită în Împărăţia Cerurilor!

Preot paroh, Mihai Cepeliuc