Zi istorică la sfinţirea bisericii din Drăgăneşti-Andrieşeni
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a sfinţit duminică, 6 mai 2018, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Drăgăneşti, comuna Andrieşeni, judeţul Iaşi. Cu acest prilej, părintele Mihai Cepeliuc a primit rangul de iconom stavrofor.
Anii de jertfă şi de lucrare duhovnicească din fosta filie Drăgăneşti a Parohiei Andrieşeni, Protopopiatul 1 Iaşi, judeţul Iaşi, în prezent componentă a Parohiei Buhăieni, au fost încununaţi duminică, 6 mai 2018, prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba Sfinţirii Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, a cărei construcţie a fost începută de către părintele Mihai Cepeliuc de la Parohia Andrieşeni îmediat după 1990. Pentru acest moment istoric, atât comunitatea din Drăgăneşti, cât şi cea din Andrieşeni, s-au pregătit în mod deosebit. Părintele Mitropolit Teofan a fost întâmpinat de către numeroşi copii îmbrăcaţi în costume naţionale, de către credincioşii evlavioşi şi de către soborul mare de preoţi. Slujba Sfinţirii a început în exteriorul locaşului de închinăciune, fiind citite obişnuitele evanghelii. Apoi s-a intrat în biserică pentru a fi târnosită masa Sfântului Altar. Cu emoţie, cu bucurie şi cu sentimentul de mulţumire, cei ce s-au înscris în rândul ctitorilor şi au cunoscut greutăţile înfruntate în edificarea locaşului, au asistat la slujbă împărtăşindu-se din harul Preasfântului Duh. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a înveşmântat Sfânta Masă, ce simbolizează Sfântul Mormânt al Mântuitorului Hristos, iar apoi a stropit cu apă sfinţită locaşul de închinăciune.
Sfinţirea bisericii în ziua pomenirii Dreptului Iov
A urmat Sfânta Liturghie, săvârşită de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pe un podium special amenajat. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului 1 Iaşi. Au fost înălţate rugăciuni de slavă, de cerere şi de mulţumire către Preabunul Dumnezeu, ce a ascultat rugăciunile Maicii Domnului pentru comunitatea din Andrieşeni şi Drăgăneşti. La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi de toate vârstele s-au apropiat de Sfântul Potir pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Sfânta Liturghie a fost urmată de citirea hrisovului de sfinţire de către părintele protopop Toma Gradinaciuc. În continuare, părintele Mihai Cepeliuc, cel ce a avut un rol esenţial în ridicarea bisericii din Drăgăneşti, a ţinut să aducă în atenţie crâmpeie din istoria edificiului. S-au menţionat câteva nume de oameni evlavioşi ce s-au mutat la ceruri, dar care au rămas vii în amintirea urmaşilor pentru dragostea arătată faţă de casa lui Dumnezeu. Părintele Mihai a mai amintit că Bunul Dumnezeu a rânduit ca sfinţirea bisericii din Drăgăneşti să se săvârşească în ziua pomenirii Dreptului Iov. De asemenea, parohul de la Andrieşeni a mulţumit în mod deosebit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că a răspuns cu dragoste invitaţiei de a sfinţi sfântul locaş. La rândul său, părintele paroh Petru Constantinescu şi-a manifestat recunoştinţa faţă de toţi cei ce au sprijinit în ultimii patru ani de zile lucrările de zidire şi de înfrunuseţare. Părintele Mihai Cepeliuc a primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Petru Constantinescu i s-a acordat rangul de iconom. În acelaşi timp, au mai fost acordate distincţii de vrednicie ctitorilor, binefăcătorilor şi donatorilor.
IPS Teofan: „Va fi o biserică mare şi frumoasă!”
Un moment cu totul desebit a fost vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan în Parohia Andrieşeni. Ierarhul a intrat în biserica aflată în construcţie, fiind informat asupra detaliilor legate de şantier. „Va fi o biserică mare şi frumoasă!”, a spus Părintele Mitropolit Teofan. Înaltpreasfinţia Sa a intrat apoi în paraclisul parohiei unde se oficiază în prezent sfintele slujbe. Aici, părintele paroh i-a vorbit părintelui Mitropolit despre importanţa salcâmului în viaţa oamenilor din Andrieşeni, cunoscut fiind faptul că cea mai gustoasă miere de albine este cea din floare de salcâm. În timpul agapei frăţeşti din Căminul Cultural Andrieşeni, elevii Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ciobanu” – Andrieşeni au susţinut câteva momente cultural-artistice, după o introducere a învăţătorului Dumitru Struza. Invitaţii de aproape şi de departe au plecat de la Andrieşeni impresionaţi de faptul că atât credinţa, cât şi tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie. Aceasta datorită preoţilor şi dascălilor vrednici de ieri şi de azi, dar mai ales localnicilor care au înţeles că Şcoala şi Biserica sunt forme de organizare care pregătesc tinerii pentru comunitate şi pentru împărăţia lui Dumnezeu.
Rugăciune şi jertfă pentru biserica din Andrieşeni
Vizita istorică a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan în Parohia Andrieşeni este dătătoare de speranţă. Aceasta deoarece, prin prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale, s-a binecuvântat continuarea lucrărilor de construcţie la Biserica „Sfântul Nicolae”. Este a doua vizită din anul 2018 a unui ierarh pe şantierul sfântului locaş din Andrieşeni, după ce, în Duminica Tomei, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Eiscop-vicar al Eparhiei Iaşilor, a văzut stadiul lucrărilor. Finalizarea şi continuarea zidirii bisericii din Andrieşeni ţine de efortul mai mic sau mai mare al fiecărui enoriaş. Rugăciunile stăruitoare înălţate de către părintele paroh la cer ar trebui unite cu jertfa şi implicarea tuturor deopotrivă. (Constantin Ciofu)